Egy pszichológus elmagyarázza, miért jobb abbahagyni a gyermekünk szájon csókolását

Nemrégiben Victoria Beckham feltöltött egy képet, amint szájon csókolja lányát, és boldog születésnapot kíván a kis Brooklyn-nak. Ez heves vitát váltott ki a követők között, hogy elfogadható-e vagy sem. Az orvosok szerint egy gyermekeknek fontos, hogy szeretetben és biztonságban érezzék magukat a családi környezetben, de a szájon csókolás nem a legjobb ötlet a szülői szeretet kifejezésére.


Share via
887 megosztás

Cikkünkben megpróbáltunk utánajárni, hogy miért vált ez ki olyan nagy ellentétet az emberekből, illetve, hogy mi a véleménye erről a profi gyermekpszichológusoknak.

Ez megváltoztatja a gyermek személyes határokkal kapcsolatos értelmezését.

Az ajkak és a száj környéke a gyermekek testének személyes határai – magyarázza Charlotte Reznick pszichológus. Amikor szájon csókoljuk a gyermekünket, egyúttal nemcsak beférkőzünk ebbe a személyes térbe, de arra is sarkalljuk őket, hogy tulajdonképpen valaki probléma nélkül behatolhat az ő intim szférájukba.

Ez nemcsak a szájon csókolásra igaz, de a túlzott ölelgetésre-puszilgatásra, az erőszakos közeledésre és egyéb intim szférát sértő cselekedetekre. Az invazív szülők növelhetik annak kockázatát, hogy gyermekeikben „áldozati szindróma” alakuljon ki, és ne tudjanak „nemet” mondani, illetve megfelelő biztonságban tartani a saját személyes határaikat.

Ez egészségtelen.

Az orvosok, és különösen a fogorvosok egyenesen figyelmeztetnek rá, hogy a szánkban óriási számú baktérium mennyiség található, köztük olyanok is, amelyek a felnőttek számára ártalmatlanok, ám a gyermekeket súlyosan károsíthatják. Mivel a gyermekek immunrendszere gyengébb, veszélyes fertőzések juthatnak a szájukba vagy a testükbe – magyarázza Charlotte Reznick.

A gyermek az együttérzésének kifejezéseként másokat is elkezdhet szájon csókolni.

A gyermek mindig úgy viselkedik, amire otthon megtanítjuk, az ilyen túlzásba vitt szeretetet pedig akár a családi körön kívülre is kiviheti – más gyermekeket vagy felnőtteket is szájon csókolhatnak az együttérzésük kifejezése végett. A pszichológusok rámutatnak arra, hogy még ha ez csak egy ártatlan szülői gesztus is, a gyermekek könnyedén megpróbálhatják leutánozni. Megpróbálják megismételni a szüleiktől látottakat anélkül, hogy felismernék ennek a gesztusnak a bensőséges jelentését. Ezért javasolják, hogy a gyermekeinket mindig csak arcon vagy homlokon csókoljuk.

Te mit gondolsz róla, szerinted elfogadható a saját gyermekünk szájon csókolása a szeretetünk kifejezése végett, vagy átlép egy bizonyos határt, amit nem kellene? Oszd meg velünk hozzászólásban, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!


Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. 🥺 Köszönjük! 🙏

Share via
887 megosztás

Szólj hozzá!

Reagálj a bejegyzésre emojival!

Szomorú Szomorú
3
Szomorú
Cuki Cuki
1
Cuki
Ötletes Ötletes
2
Ötletes
Vicces Vicces
3
Vicces
Imádom Imádom
0
Imádom
Menő Menő
2
Menő
Érdekes Érdekes
11
Érdekes
WTF WTF
23
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format