9 elképesztő dolog, amit már az ősi egyiptomiak is csináltak

A világunk és környezetünk folyamatosan fejlődik és sokszor úgy érezzük, hogy már nem is bírjuk ezt a tempót felvenni. Azt hisszük, hogy őseink sokkal elmaradottabbak voltak, mint mi manapság, pedig ez nem igaz. Egyre több régész és kutató világít rá arra a tényre felfedezéseivel, hogy sokban (még a mai nap is) nagyon sok mindenre hasonlítunk az ókori civilizációk lakosságára.


Íme néhány dolog 6000 évvel ezelőttről, melyeket az ókori egyiptomiak csináltak, és amiket mi magunk is csinálunk, ebben a felgyorsult világban. Csak a módszer és a technika változott. 🙂

 1. 1 Kivonták a meteoritokból a fémet


  Az ősi sírkamrákban fém golyókra bukkantak régészek. Ez egy nem mindennapi felfedezés, ugyanis az egyiptomiak csupán 2000 évvel később kezdték el a fémet beolvasztani. Akkor mégis honnan szerezték ezeket a golyókat? A választ egy hieroglifából olvasták ki, amely a vasat úgy írja le, mint ‘fém az égből’. Ezek szerint a fémgolyók nagy valószínűséggel meteoritokból származnak.

 2. 2 Ők találták fel a fogkrémet


  Több bizonyíték is alátámasztja, hogy az egyiptomiak már Kr.e. 5000 környékén készítettek fogkrémet. Egy porkeveréket használtak, többek között tojáshéjból és habkőből.

 3. 3 Antibiotikumot használtak a fertőzések kezelésére.


  Habár az antibiotikumokat hivatalosan a 20. században találták fel, az ókori Egyiptom orvosai penészes lepénykenyeret használtak a gennyes sebekre. És működött: a mikroorganizmusok hatásmechanizmusa hasonlított a mai gyógyszerekére.

 4. 4 Ők alapították a világ első rendőrségét


  A Középbirodalom idején, I.e. 2050-1800 között hozták létre az első rendőrséget, amely a leghűségesebb harcosokból és külföldi zsoldosokból állt. A rendőrség munkáját kutyák és majmok is segítették. A szervezet tagjai a templomokat, főtereket, magas rangú személyeket és karavánokat védték meg a bűnözőktől. Egyszóval olyanok voltak, mint a mai rendőrök, csak nekik volt majmuk is.

 5. 5 Ők főztek elsőként sört.


  A piramisokat építők bére napi 4-5 liter sör volt, ebből egyértelműen következtethető, hogy a sörfőzést igen nagy mennyiségben művelték.

 6. 6 A sebészek igen bonyolult műtéteket végeztek.


  Az ókori Egyiptom orvosai meglepően pontos és kivételes szaktudással rendelkeztek. A tudósok, akik az egyiptomi múmiákat tanulmányozták, számos bonyolult operáció nyomait találták: szív bypass műtétek, szervátültetés, sőt még plasztikai műtéteket is végeztek a pácienseken.

 7. 7 Az ajtókba zárakat szereltek.


  A ma ismert ajtózárak őseit Egyiptomban és Kínában találták fel, mivel ahogy növekedett a népesség, az emberek egyre nagyobb szükségét érezték annak, hogy elzárják értékeiket a szomszédok elől.

 8. 8 Bowlingoztak


  Kairó mellett egy Kr.e. 3200-ből származó játékterem nyomait találták meg: A padlóba sávokat véstek, ezen kívül többféle méretű golyókra bukkantak, amelyekbe lyukakat fúrtak, hogy legyen hely az ujjak számára.

 9. 9 Volt szemészetük


  Bár a kezelési módszerek a maitól igencsak eltértek. A szemfertőzések igen gyakoriak voltak az ókori Egyiptomban: Gyakran festéket használták a baktériumok elpusztítására, valamint olyan orvosságot, amely…emberi agyból készült.
  Az egyik recept nagyjából így szól: “Felezz el egy emberi agyat két részre. Az egyik felét keverd össze mézzel, és kend a szemre éjszakára. A másik felét szárítsd ki, és alkalmazd reggel.” Hogy működött-e? Arról nincsenek feljegyzések.

  Forrás


Érdekes volt? Oszd meg a barátaiddal!

Mi a reakciód a tartalomra?

Szomorú Szomorú
2
Szomorú
Cuki Cuki
1
Cuki
Ötletes Ötletes
26
Ötletes
Vicces Vicces
3
Vicces
Imádom Imádom
3
Imádom
Menő Menő
7
Menő
Érdekes Érdekes
58
Érdekes
WTF WTF
15
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format