24 fontos illemszabály, amivel nem ártana, ha mindenki tisztában lenne

Sajnos, mai társadalmunkban már egyre kevesebb ember figyel oda arra, hogy betartsa az illemszabályokat, sőt, sokan vannak, akik nem is ismerik őket. Összegyűjtöttük a legalapvetőbb és talán a leghasznosabb szabályokat, melyeket nem árt, ha ismersz és be is tartasz, hogy elkerüld a kényelmetlen helyzeteket.


 1. 1 Ha egy illető ‘meghív’ valakit valahová, az azt jelenti, hogy a meghívó fél fizet a meghívott félnek mindent. Ha egy illető azt mondja: ‘menjünk el egy étterembe”, abban az esetben mindenki a saját ételéért fizet. Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy étkezését (például ebédjét vagy vacsoráját), azt a nőnek illik elfogadni.

 2. 2 Nyilvános helyen nem illendő a telefonodat az asztalra helyezni. Ezzel azt sugallod a másik felé, hogy unatkozol és szíved szerint már távoznál a találkozóról.

 3. 3 Sose hívj randira egy lányt, ha nem szabad az egész estéd, és csak egy adott időpontig érsz rá, mert illetlenség.


 4. 4 Egy férfinek illik lesegítenie egy nő kabátját, mikor megérkeznek valahová, azonban nem illendő megfognia egy nő táskáját.

 5. 5 Ha egy barátoddal sétálsz az utcán, aki épp köszön az egyik barátjának, illik neked is köszönteni, még akkor is, ha te nem ismered az illetőt.

 6. 6 Ha valakivel hosszasan szeretnél beszélgetni, kerüld a telefonbeszélgetést, inkább beszéljetek meg egy személyes találkozót.

 7. 7 Sokat elárul rólunk, mennyire ápolt a cipőnk, ezért érdemes mindig tisztán tartani azokat.

 8. 8 Ha valaki megsért valamivel, ne förmedj rá és szólj vissza neki hangosan. Emelkedj felül, mosolyogj és hagyd magad mögött modortalan ismerőseidet.

 9. 9 Sétálás közben egy férfinak mindig a nő bal oldalán kell lennie. Ez alól kivételek a katonák, mert nekik készen kell állniuk a tisztelgésre.

 10. 10 Esőzéskor egy sofőrnek kötelessége odafigyelnie a járókelőkre és kikerülnie a pocsolyákat, hogy ne fröcskölje le a várakozókat, vagy gyalogosokat.

 11. 11 6 téma, amelyről nem illik beszélned nyilvánosan: pénz, családi veszekedés, szerelmi ügyek, vallás, életkor, és az egészségügyi problémák.

 12. 12 Ha egy színházban vagy egy moziban fel kell állniuk a többieknek a sorban, hogy elfoglalhassuk a székünket, illik a férfinek elöl mennie, hogy ő szólitsa fel a nézőket és elnézést kérjen a kellemetlenségért.

 13. 13 Egy nőt sosem érinthet meg egy férfi, az beleegyezése nélkül. Illetlenségnek számít, ha egy beszélgetés alkalmával a férfi megfogja a nő kezét. Ez alól kivétel, ha a nőt az úton szeretné átkísérni, vagy segít be-, illetve kiszállni az autóból.Kérjük, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 😉

Szólj hozzá!

Mi a reakciód?

Szomorú Szomorú
18
Szomorú
Cuki Cuki
14
Cuki
Ötletes Ötletes
97
Ötletes
Vicces Vicces
18
Vicces
Imádom Imádom
41
Imádom
LOL LOL
54
LOL
Menő Menő
36
Menő
Érdekes Érdekes
409
Érdekes
WTF WTF
64
WTF

Ha tetszett vagy érdekesnek találtad, kérjük oszd meg a barátaiddal is!

Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format