20 hihetetlennek tűnő természeti jelenség, amire most már létezik logikus magyarázat

A természet mindig képes mutatni nekünk valami olyan új és hihetetlen jelenséget, melynek láttán komolyan olyan érzésünk támad, mintha egy hollywoodi sci-fi vagy fantasy film közepébe csöppentünk volna. A valóságban persze minden ilyen lehetetlennek tűnő pillanatra létezik tudományos magyarázat. Épp úgy, ahogy a most következő fotókon látható látványos pillanatokra is, melyek valójában nem is olyan misztikusak, mint amilyennek első pillantásra tűnnek.


Share via
138 megosztás
 1. 1 Farkasember.


  Ez a hipertrichózis, vagy más néven farkasember-szindróma. Ha a betegség nem veleszületett, általában gyógyítható.

 2. 2 Mini-sárkány.


  Az aligátor gyík (abronia) egy mexikóban őshonos hüllőfajta, mely kiköpött úgy néz ki, mint a fantasy filmek sárkányainak kicsinyített mása. A mértéktelen erdőirtás hatására ez a faj mára sajnos a kihalás szélére sodródott.

 3. 3 Fehér holló.


  Bármilyen hihetetlen is, ez a fehér hollóról készült kép nem egy ügyes Photoshoppos munka, a kanadai Qualicum Beach nevezetű településen számos ilyen – leukizmus miatt mutálódott – madár él. A leukizmus hatására az állatok részben elveszítik a bőrük/tolluk fekete színéért felelős pigmenteket, ennek köszönhető a szokatlan külsejük. Körülbelül 10 évvel ezelőtt még csak 2 ilyen madár élt a kanadai kisvárosban, ám mivel egy örökletes betegségről beszélünk, a párzásuknak köszönhetően a számuk évről-évre növekszik.

  hirdetés

 4. 4 Mutálódott csontváz maradványok egy japán erdőben, Hiroshima közelében.


  Valójában szó sincs ilyesmiről, a képen a japán művész, Kohei Kadowaki egyik abszurd műve látható, mely jelenleg a Tokiói Művészeti Múzeumban van kiállítva. A róla készült kép nem meglepő módon vírusként terjedt a neten, sok álhírgyártó ugyanis "mutálódott csontváz maradványok" címmel osztotta meg a közösségi oldalakon.

 5. 5 Boszorkánykör.


  Egykoron az emberek úgy gondolták, hogy ezek a természeti jelenségek átjárók egy másvilágba, vagy épp a boszorkányok jelenlétére utaló jelek. Az a szóbeszéd járta, hogy az emberek haldokolni kezdenek, ha egy ilyen kör belsejébe merészkednek. A jelenség tudományos magyarázatát csak nem olyan régen fedezték fel: kiderült, hogy a boszorkánykör (boszorkánygyűrű) a gombák növekedése során természetesen létrejövő jelenség. A gombák szerveződésének formája, a földalatti táplálékfelvevő micéliuma sugárirányban növekszik, majd a kiindulási ponttól azonos távolságra, kör alakban, vagy ív mentén jelennek meg a termőtestek.

 6. 6 Rejtélyes üveggolyók.


  A múlt század közepén a Szovjetunióban nagy port kavartak a képen láthatókhoz hasonló üveggolyók, melyekkel bárhol – de tényleg bárhol – össze lehetett futni, a gyerekek sokszor az utcán játszva találtak ezekhez hasonlókat.

  Számos elmélet létezett velük kapcsolatban, voltak akik az UFO-khoz kötötték őket, mások kém filmekbe illő sztorikat sejtettek mögöttük. A valóságban azonban ezek az üveggolyók egy üveggyártásért felelős céghez köthetők, akik a különféle termékek szállításának biztosítása érdekében állították elő őket. Azóta persze sokat fejlődött a technika és más anyagokkal oldják meg a termékek biztonságos szállítását, így már nincs szükség ilyen üveggolyókra.

 7. 7 Éjjeli lélegeztető.


  A képen látható férfi obstruktív alvási apnoé szindrómában szenved, vagyis éjszaka alvás közben bármikor leállhat a légzése. Ennek elkerülése érdekében pedig egy lélegeztető maszkkal az arcán kell aludnia. A férfi túl unalmasnak tartott a műanyag maszkot a fején, ezért egy kicsit „feldobta” azt, az alien-filmek ihlette maszk pedig villám tempóban terjedt a neten, legtöbbször téves, riogató címmel fémjelezve.

  hirdetés

 8. 8 Szikrázó ujjak.


  Ugye neked is ismerős az, amikor hozzáérsz valakihez/valamihez és egy pillanatra olyan érzés fog el, mintha megrázott volna az áram? Ezért a jelenségért pontosan az a statikus elektromosság a felelős, ami fenti tökéletes pillanatban készült fotón is rögzítésre került. A milliszekundum alatt létrejövő elektromos kisülésről készült fotót elnézve pedig már nem is csodálkozunk azon, hogy miért fáj annyira, amikor egy másik embertársunkhoz, vagy mondjuk a bevásárlókocsihoz érve megráz bennünket a statikus elektromosság.

 9. 9 Gyertyalánghoz hasonló naplemente.


  A képen látható szokatlan jelenségért az ún. fényoszlop nevezetű természeti jelenség a felelős. A fényoszlopok akkor jönnek létre, mikor alacsony hőmérsékleten a levegőben levő jégkristályok visszatükrözik a fényt - ennek köszönhetően pedig a naplemente néha úgy néz ki, mintha csak egy pislákoló gyertya lángja lenne.

 10. 10 Titokzatos kék tó.


  Hiszed vagy sem, ez sem egy Photoshoppal feltuningolt kép. A mianmari Shan State államban található tó vize ugyanis tényleg ilyen mesébe illően kék. Legalábbis amíg a medrében van a víz, egy pohárba kiöntve ugyanis már elveszti misztikus kékségét, mely annak köszönhető, hogy valójában nem is a víz, hanem a tó medrének alján található ásványi kristályok azok, amik kék színben tündökölnek.


Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. 🥺 Köszönjük! 🙏

Share via
138 megosztás

Szólj hozzá!

Reagálj a bejegyzésre emojival!

Szomorú Szomorú
1
Szomorú
Cuki Cuki
1
Cuki
Ötletes Ötletes
13
Ötletes
Vicces Vicces
11
Vicces
Imádom Imádom
7
Imádom
Menő Menő
13
Menő
Érdekes Érdekes
124
Érdekes
WTF WTF
31
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format