17 mérhetetlenül menő dolog Finnországból, ami miatt csak irigykedni tudunk rájuk

Mindig ámulatba ejt minket, ha külföldre utazás során valami érdekes innovációba botlunk. Az országok közül elég sok fejlődik rohamosan az újdonságok és a technika tekintetében, és e kapcsán, most szeretnénk nektek megmutatni, milyen menő is Finnország: tele van olyan dologgal, innovációval és gondolkodásmóddal, melyre csak irigykedve tudunk nézni és vágyakozni, hogy egyszer talán majd itthon is találkozunk hasonlóval. 🙂


 1. 1 Az újrahasznosítás talán már nem számít újdonságnak, ám Helsinki a speciális kialakítású földalatti hulladékgyűjtő rendszerével úttörőnek számít.


  Ránézésre hétköznapi szelekít hulladékgyűjtőnek tűnnek, azonban a lomot beledobva 70 km/h sebességgel száguld a hulladékgyűjtő telepre, a kiépített csőrendszeren keresztül.

 2. 2 A tanulókat taxi szállítja iskolába és haza, ingyen.

  Finnországban törény határozza meg, hogy ha az iskola több, mint 2,5 kilométerre van a gyermek otthonától, akkor az önkormányzatnak kötelezettsége taxit biztosítania, saját költségen, ami a gyereket elszállítája az iskolába, majd onnan vissza, haza.

 3. 3 A várandós anyukák még a gyermek születése előtt 140 eurós ajándékcsomagot kapnak az államtól.


  A csomag 50 különféle hasznos dolgot tartalmaz, mint például babaruhákat, játékokat és higiéniai termékeket. Így már nem is csodálkozunk azon, hogy a Save the Children nevű szervezet Finnországot tartja a leggyermekbarátabb országnak a világon.

 4. 4 Finnországban nem haladhatja meg az évi 2 százalékot a jelzáloghitel kamatlába.

  Vegyünk példának egy 200 ezer forint értékű házat, melyet 10 éves jelzáloghitellel vásárolnánk meg. 15 százalékos kamatláb mellett végül 187211 forinttal többet kellene fizetnünk a házért, míg 2 százalékos kamatláb mellett csupán 20833 forinttal.

 5. 5 Csupán 4 tanuló juthat egy óvónénire/óvóbácsira.


  Ha egy gyermek betölti a 9 hónapos kort, már beiríthatóak óvodába. 3 éves korukig a tanítók maximum 4 gyermekkel foglalkozhatnak egy időben. 3 éves kor feletti gyerekeknél pedig egy tanító 7 gyerekkel foglalkozhat egyszerre, mely még így is sokkal kevesebb, mint itthon, így nem csodálkozunk, hogy a finn gyerekek jobban és gyorsabban fejlődhetnek a nagyobb figyelem és összpontosításnak köszönhetően.

 6. 6 Az alapjövedelem 560 euró.

  Minden finn lakost (aki lakóhellyel rendelkezik az országban) alanyi jogon megilleti ez az összeg, 2017 januárjától. Ez a projekt egyelőre csak kísérlet jellegű, de az eddigi adatok azt mutatják, hogy az emberek kevésbé félnek attól, hogy ha munkanélkülivé válnak, elfogy a pénzük, és ez rendkívüli gazdaságélénkítő hatással bír az orszégra. Még egy pozitívum, hogy  megugrott a saját vállalkozást indító finn lakosok száma, ami szintén élénkíti a gazdaságot.

 7. 7 Az önkormányzatok a játszótereken éttermeket, játéktermeket és meleg vizes medencéket is üzemeltetnek.


 8. 8 Panelházakban és egyéb lakóépületekben közös helységek találhatók, mint például szaunák és mosodák.

  A lakóközösség összekovácsolása érdekében néha még tornatermeket és közös tárgyalókat is építenek, ahol a lakók megismerkedhetnek egymással és közösen szórakozhatnak, például társasozhatnak.

 9. 9 A műanyag és üveg palackok betétdíjasak, azonban az újrahasznosító automatákat használva az összeget visszakapják a lakosok.


 10. 10 Palackozott víz helyett a csapvizet részesítik előnyben.

  A többlépcsős víztisztító rendszerüknek köszönhetően a csapvíz közel százszor tisztább (kevesebb baktériumot tartalmaz), mint a palackozott víz.


Tetszett? Érdekes volt? Oszd meg másokkal is. 😉 Köszönjük! 🙏

Mi a reakciód a tartalomra?

Szomorú Szomorú
12
Szomorú
Cuki Cuki
5
Cuki
Ötletes Ötletes
72
Ötletes
Vicces Vicces
6
Vicces
Imádom Imádom
60
Imádom
Menő Menő
79
Menő
Érdekes Érdekes
131
Érdekes
WTF WTF
21
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format