15 tök átlagos dolog Dél-Koreában, amit más országok lakói csak tátott szájjal figyelnek

Az utóbbi napokban minden szem Dél-Koreára szegeződött, ám végre valahára nem az Észak-Koreával elmérgesedő kapcsolatuktól, hanem épp annak ellenkezőjétől volt hangos a világsajtó. Észak-Korea szokatlan törvényeit és meglepő életmódját már számtalanszor kiveséztük, ezért itt az idő, hogy Dél-Koreára is kitérjünk kicsit, ahol harmonikusan képesek egyesíteni a modern technológia iránti törekvéseket az évszázados ázsiai hagyományokkal. Lássuk, milyen érdekes dolgokkal találkozhatunk Dél-Koreában, ami legtöbbször meglepetést szokott okozni a világ más pontjairól érkező turistáknak.


 1. 1 Dél-Koreában az állam különös gondossággal bánik a nőkkel.


  Minden terhes nő kap egy bankkártyát az államtól, melyen 500 dollár költőpénz (~130 ezer forint) található és amellyel az édesanya jövőbeni gyógyszereit és orvosi látogatásait igyekszik támogatni a kormány. Emellett a terhes anyukák egy speciális kulcstartót is kapnak ajándékba, mellyel használni tudják a tömegközlekedésen (pl. metró) kialakított speciális terhes-ülőhelyeket. És igen, Dél-Koreában a várandós kismamáknak külön parkolóhely is jár a parkolóban.

 2. 2 Majdnem minden buszmegállóban található digitális tábla, ami valós időben szolgáltat információkat a buszok közlekedéséről.


  Mondanom sem kell, hogy minden busz légkondicionált, a buszok óramű pontossággal járnak, és a buszsofőröknek pedig külön egyenruhájuk van fehér kesztyűkkel és kiegészítő napszemüveggel.

 3. 3 A szupermarketekben ingyen kóstolók várják a vásárlókat.


  A legtöbb szupermarketben minden főbb élelmiszerhez külön kóstolót biztosítanak a vásárlóknak, mivel senki sem várja el tőlük, hogy előzetes kóstolás nélkül vásároljanak meg egy terméket.

 4. 4 Dél-Koreában az emberek szeretnek adni és praktikus ajándékokkal kedveskedni.


  Bármilyen hihetetlenül is hangzik, nagy hagyománya van annak, hogy a vendégségbe érkező emberek egy csomag WC-papírt visznek az őt vendégül látó személynek. Ez nekünk talán kissé fura, de jobban belegondolva praktikus. A koreaiak nagyon szeretik az ajándékokat, így még a legapróbb események alkalmából is csokoládéval, kávéval vagy egyéb ehető finomságokkal kedveskednek egymásnak.

 5. 5 A dél-koreai állami televízióban hagyományos nemzeti öltözékben vezetik a műsorokat.


 6. 6 Minden óvodának saját, bizonyos színű egyenruhája van, hogy a városban történő kirándulások és sétálások közben ne keveredjenek el a diákok a tömegben.


 7. 7 Az egyházak apró meglepetésekkel kedveskednek a hívőknek.


  Néhány havonta a nagyobb templomok külön egyházi napokat tartanak, ahol a hívőknek ingyen fogorvosi kezeléssel vagy hajvágással kedveskednek. A vallásnak nagyon nagy szerepe van az országban, külön érdekesség, hogy habár Dél-Koreában „mindössze” 51 millió ember él, ebből több, mint egy millió ember plébános.

 8. 8 A középiskolások sokszor éjfélig tanulnak.


  A koreai gyerekek rendkívül sokat tanulnak, általános iskolás korukban 9:00-18:00-ig tart számukra az iskola, ám középiskolában már az sem ritka, hogy este 10-ig tartanak az órák. Az órák utáni foglalkozásokkal együtt így van, amikor éjfél után végeznek a diákok, ennek okán pedig a legtöbb iskolai könyvtár éjjel-nappal üzemel.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal. 😉

Mi a reakciód?

Szomorú Szomorú
25
Szomorú
Cuki Cuki
14
Cuki
Ötletes Ötletes
37
Ötletes
Vicces Vicces
22
Vicces
Imádom Imádom
113
Imádom
LOL LOL
30
LOL
Menő Menő
38
Menő
Érdekes Érdekes
274
Érdekes
WTF WTF
69
WTF

Szólj hozzá!

Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format