15 hétköznapi tárgy, amit kezdetben egészen más célokra terveztek

Többnyire meggyőződésünk, hogy a dolgokat rendeltetésüknek megfelelően használjuk. Pedig sok olyan tárgy van, amit eredetileg más célokra terveztek. Most megnézheted, hétköznapi tárgyaid milyen funkciót töltöttek be korábban.


Share via
44 megosztás
 1. 1 Coca-Cola


  John Pemberton gyógyszerész, az amerikai polgárháború veteránja, kola dióból és kokalevélből főzetet készített. A sérüléseikre morfint szedő katonák idegrendszerének kezelésére javasolta. Később üdítőitalként kezdte árulni, majd az összes részvényét eladta. Az új tulajdonosok elkezdtek Coca-Cola-t gyártani kokaintól tiszta kokalevélből.

 2. 2 Karaoke


  Daisuke Inoue egy japán rockzenész, aki egy kávézóban játszotta zenekara számait olyan vendégeknek, akik szívesen becsatlakoztak énekelni. Egyik este, mikor nem dolgozott, egy szalagra rögzítette a zenét, és ezt adta oda kollégáinak. 1971-ben pedig feltalált egy olyan gépet, ami ének nélkül játszotta le a zenét, így a zenészek pihenhettek, miközben a vendégek énekesként próbálták ki magukat.

  hirdetés

 3. 3 Play-Doh gyurma


  Ezt az anyagot kezdetben tapéta tisztítására használták, a kandallóval felszerelt házakban, ahol összegyűlt a korom. A szivaccsal könnyen tisztítható vinil tapéták megjelenésével a tisztítószer elvesztette elsődleges célját. Aztán a feltalálójának egyik rokona, egy óvodapedagógus, odaadta ezt a gitt-szerű anyagot gyerekeknek, hogy játsszanak vele … és örültek neki! Később a mosószert eltávolították az anyagból, egy színezőanyaggal helyettesítették, és a dolog megkapta a modern nevet: Play-Doh.

 4. 4 A fekete ruha


  Az 1920-as évekig fekete ruhát csak a gyász jeleként viseltek a nők, mégpedig legalább 2 évig. Aztán 1926-ban Coco Chanel elkészítette a híres “kis feketét”, amit a Vogue “Chanel’s Ford” névre keresztelt el a tervező emlékére. Először a filmsztárok kezdték el hordani, majd világszerte elterjedt.

 5. 5 Magassarkú cipő


  Az ókori Egyiptomban a magas sarkú cipő a magas rangú tisztviselők státuszának jele volt, akik magas sarkú cipőt viseltek a vallási szertartásokhoz. Ez magában foglalta mind a férfiakat, mind a nőket. Az ilyen cipőket a hentesek is kedvelték, hogy elkerüljék a vérben való járást, míg a perzsa lovasok magas sarkú cipőt használtak, hogy megkapaszkodjanak, az íjaikkal való lövéskor. A középkori Európában a magas sarkú cipő az arisztokrácia kiváltsága volt, ami később egyre népszerűbb lett. Végül, a 20. században feltalálták a híres stilettó sarkú cipőket.

  hirdetés

 6. 6 Post-it öntapadós jegyzettömb


  Dr. Spencer Silver a tartós ragasztóanyag feltalálásának folyamatában volt, de a kapott ragasztó nem volt elég erős, és a tárgyak könnyedén leváltak. Aztán a munkatársa, Arthur Fry javasolta, hogy ezt a ragasztót használja a himnuszkönyvében a könyvjelző rögzítéséhez. Hamarosan a boltokban megjelentek az öntapadós jegyzettömbök, és még mindig világszerte használják őket.

 7. 7 Lépcsőjáró


  A lépcsőjáró kezdetben valójában nem gyerekjáték volt. Richard T. James, egy haditengerészeti mérnök, egyszer egy érzékeny fedélzeti műszereket felfüggesztéséhez való eszközön dolgozott, véletlenül elejtett egy húzórugót, amely vidáman elmászott. Ekkor született meg egy gyermekjáték ötlete, és a lépcsőjáró hamarosan megjelent a kirakatokban. A James Spring & Wire Company több mint 300 millió ilyen játékot értékesített.

 8. 8 Buborékfólia


  A híres buborékfóliát Alfred Fielding és Marc Chavannes mérnökök találták fel 1957-ben. Kezdetben háromdimenziós műanyag tapétának szánták, de az ötlet nem igazán működött. A feltalálók azonban megfigyelték, hogy az anyagot csomagolásra lehet használni, és hamarosan a szabadalmaztatott buborékcsomagolás elengedhetetlenné vált különböző területeken.

hirdetés

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. 🥺 Köszönjük! 🙏

Share via
44 megosztás

Szólj hozzá!

Reagálj a bejegyzésre emojival!

Szomorú Szomorú
2
Szomorú
Cuki Cuki
0
Cuki
Ötletes Ötletes
2
Ötletes
Vicces Vicces
2
Vicces
Imádom Imádom
1
Imádom
Menő Menő
1
Menő
Érdekes Érdekes
32
Érdekes
WTF WTF
4
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format