14 érdekesség Bhutánról, az egyetlen országról, ahol boldogsági minisztérium található

Ez a Kína és India között található festői kis ország egészen 1974-ig nem fogadott turistákat. Ma már bárki ellátogathat Bhutánba, ám sok formalitásnak kell megfelelnie, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénz szükséges hozzá. Bár az ország királya megnyitotta a kaput a turisták előtt, mégis minden lehetséges módon igyekszik megvédeni országát a turisták megszállásától. Listánkban most összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt ennek a nem mindennapi országnak az életéről és kultúrájáról.


Share via
215 megosztás
 1. 1 Nem volt tévé és internet.


  Hivatalosan 1999-ig volt betiltva a televízió és az internet az országban, majd amikor a modern technika nyomása miatt már tarthatatlan volt a helyzet, Bhután királya eltörölte a törvényt és megnyitotta az utat a lakosság modernizálódása felé. Érdekesség: Bhután volt az utolsó ország a világon, ahol televíziót kezdtek használni az emberek.

 2. 2 Boldogságügyi minisztérium.


  Annak érdekében, hogy kellő figyelmet fordítsanak a lakosok szellemi világára, 2008-ban megalakult a nagy népszerűségnek örvendő boldogságügyi minisztérium. Még a népszámlálásra vonatkozó kérdőívben is van egy speciális gráf, aminek a segítségével az emberek meghatározhatják, hogy mennyire elégedettek az életükkel.

  De ez még nem minden: ahelyett, hogy az ország sikerességét pusztán pénzügyi szempontból határoznák meg, (GDP) Bhután létrehozta a Bruttó Nemzeti Boldogság (BNB) fogalmát, amelyet a fejlődés mércéjeként és a jövendő növekedés irányadójaként használhatnak. Íme tehát egy ország, ahol a boldogság hivatalosan is fontosabb a pénznél.

 3. 3 Nincsenek hajléktalanok.


  Bhutánban nincsenek emberek az utcán. Ha valaki elveszti az otthonát, akkor a királyhoz kell fordulnia, aki vagy földet oszt neki, amelyre házat épít, vagy olyan mezőgazdasági tevékenységet oszt ki neki, ahol alapból fedél jár a feje fölé a munkájáért.

  hirdetés

 4. 4 Ingyenes orvosi ellátás.


  Az ország minden lakójának joga van az ingyenes orvosi ellátáshoz. Érdekesség: Bhutánban a hagyományos és modern gyógyászatot egyformán használják, a páciensek pedig maguk dönthetik el, hogy melyik kezelési módot szeretnék igénybe venni.

 5. 5 Nemzeti dress-code.


  Bhután népe hagyományos ruhákat visel. Ez a férfiak esetében térdig érő ingeket, míg a nőknél földig érő ruhákat jelent. Érdekesség: a személyek társadalmi státusza és hovatartozása határozza meg a sál színét, ami a bal vállukon van átkötve. A közönséges polgárok fehér sálat, a nemesek és szerzetesek sárgát viselnek.

 6. 6 Tilos a dohányzás.


  Bhután királya hozott egy törvényt, amely megtiltja a dohánytermékek termesztését és kereskedelmét az országban. Dohányterméket vásárolni tehát itt lehetetlen, azoknak a turistáknak pedig, akik mégis szeretnének magukkal cigarettát hozni az országba, hatalmas díjakat kell megfizetniük.

 7. 7 Állatok és a természet tiszteletben tartása.


  Az ország nagyon aggódik az állat- és növényvilág miatt, ezért különös figyelmet fordítanak például a fák ültetésére. Érdekesség: 2015-ben Bhutánban világrekordot állítottak fel – a lakosok egy óra alatt mintegy 50 ezer fát ültettek el.

hirdetés

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. 🥺 Köszönjük! 🙏

Share via
215 megosztás

Szólj hozzá!

Reagálj a bejegyzésre emojival!

Szomorú Szomorú
0
Szomorú
Cuki Cuki
1
Cuki
Ötletes Ötletes
1
Ötletes
Vicces Vicces
0
Vicces
Imádom Imádom
7
Imádom
Menő Menő
1
Menő
Érdekes Érdekes
3
Érdekes
WTF WTF
0
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format