10 trükk, amivel könnyedén rászednek minket, hogy olyat vásároljunk, amire semmi szükségünk

Valószínűleg mindannyian jártunk már úgy, hogy beugrottunk kenyérért a boltba, majd megpakolt szatyrokkal jöttünk ki végül. Nem véletlenül olyan gyakori azonban ez a jelenség, a bevásárlóközpontok és boltok ugyanis mindent megtesznek azért, hogy vásárlásra ösztönözzenek bennünket még akkor is, ha épp egyáltalán nem is szerettünk volna pénzt költeni. Hogy pontosan hogyan működik mindez és mivel érik el ezt a vásárlóknál? Mutatjuk.


Share via
183 megosztás
 1. 1 Diderot-hatás


  A Diderot hatás azt jelenti, amikor egy új dolog birtoklása egy olyan vásárlási spirálba dönt, ami újabb és újabb dolgok megszerzését vonja maga után. Olyan dolgokét, amik korábban soha nem hiányoztak a boldogságunkhoz, most azonban sürgető kényszert érzünk a megvásárlásukra.

  Denis Diderot a nagy francia Enciklopédia főszerkesztője volt, és teljesen átlagos életet élt. Egészen 1765-ig legalábbis, amikor a dolgok megváltoztak. Ekkor Diderot vett magának egy vörös öltözéket. Ezután azonban minden elromlott. A darab gyönyörű volt. Annyira, hogy hirtelen minden egyéb tulajdona kopottnak, és ócskának tűnt mellette. Ő úgy írta ezt le, hogy nem volt "egység” a dolgai közt. Úgyhogy vett egy új damaszkuszi szőnyeget a régi helyett, majd úgy érezte, hogy ez sem elég, és vett néhány új szobrot, tükröt és a fonott széket is száműzte, helyére egy bőrfotel került, és így tovább. Innen ered a Diderot-hatás kifejezés.

  • Hogyan harcoljunk ellene? Vásárlás előtt alaposan gondoljuk végig, hogy tényleg szükségünk van-e az adott holmira és nem kényszerít-e bele minket fölösleges kiadásokba.
 2. 2 Sznob-hatás


  Ha olyan dolgokat vásárolsz, amit mások nem vagy csak ritkán, és azért teszed ezt, mert ki akarsz tűnni a tömegből és egyedinek látszani, akkor azt Sznob-hatásnak nevezik.

  hirdetés

  Ilyenkor jellemző, hogy ha a kereslet esetleg mégis megnő az adott termék iránt, akkor a vásárló jellemzően mellőzni kezdi azt, hiszen neki csak azért volt érdeke birtokolni az adott tárgyat, hogy kitűnjön vele a többiek közül.

  • Hogyan harcoljunk ellene? Készíts egy listát azokról a dolgokról, amiben jó vagy és amik miatt büszke vagy magadra. Mindig, amikor lankad az önbecsülésed, kukkants rá erre a listára és légy büszke arra, hogy ezekben a dolgokban különbözöl másoktól.
 3. 3 Nyáj-hatás


  A nyáj-hatás a sznob-hatás ellentéte. Akkor beszélünk nyáj-hatásról, ha a fogyasztó nem akar elmaradni a többiektől, az uralkodó, divatos fogyasztói tendenciáktól. Ha egy termék piaci kereslete pl. növekedni kezd, az a fogyasztó preferenciáit is megváltoztatja, számára is kedveltebbé válik az adott termék.

  • Hogyan harcoljunk ellene? Mielőtt megvásárolnánk valamit, tegyük fel a kérdést magunknak: „miért akarom én ezt megvenni?”. Így hamar kiderül, hogy tényleg szeretnénk és szükségünk van rá, vagy csak külső befolyás hatására döntöttünk úgy, hogy kell nekünk.
 4. 4 Jövőre vonatkozó ígéretek


  Mindannyian szeretünk hinni abban, hogy valami jobb és szebb jövő vár ránk, mint a mostani. Nincs ez másképp a vásárlás terén sem, ám annál nagyobb hülyeséget el sem követhetnénk, mint hogy ruhát veszünk az általunk elképzelt jövőbeli énünknek. Ez ott az adott helyzetben ugyanis nem több, mint pénzkidobás, annyi erővel azt a pénzt lottóra is költhetnénk, hiszen semmi garancia nincs rá, hogy valóban jó lesz majd nekünk egyszer is a jövőben, vagy nem változik meg addigra annyira a divat/ízlésünk, hogy magunktól mellőzzük annak viselését.

  • Hogyan harcoljunk ellene? Csak olyan dolgokat vásároljunk, melynek előnyeit azonnal tudjuk élvezni és használni.

  hirdetés

 5. 5 Hangulatfokozó vásárlások


  Rossz kedved van, mert felidegesített a főnök? Megbántott a párod? Ezért úgy döntesz, hogy hazafele meglátogatod a kedvenc boltodat és veszel magadnak valami apróságot? Ne tedd. Az ilyen vásárlások csak átmeneti örömet fognak okozni, a végén pedig még lehet, hogy ideges is leszel miatta, hogy már megint fölöslegesen költötted el a pénzed.

  • Hogyan harcoljunk ellene? Keressünk más módot rá, hogy feldobjuk magunkat, ha rossz kedvünk van. Ez lehet sportolás vagy bármi más, ami segít nekünk a stressz elleni küzdelemben.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. 🥺 Köszönjük! 🙏

Share via
183 megosztás

Szólj hozzá!

Reagálj a bejegyzésre emojival!

Szomorú Szomorú
4
Szomorú
Cuki Cuki
2
Cuki
Ötletes Ötletes
6
Ötletes
Vicces Vicces
7
Vicces
Imádom Imádom
1
Imádom
Menő Menő
2
Menő
Érdekes Érdekes
29
Érdekes
WTF WTF
4
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format