10 pszichológiai hatás, ami nap mint nap torzítja és befolyásolja cselekedeteinket

A kognitív torzulás azoknak a hibáknak a gyűjtőneve, melyeket gondolkodás közben követünk el – legtöbbször észrevétlenül. Ezek a gondolkodásbeli hibák segítenek minket meggyőzni olyan dolgokról, melyek valójában nem is igazak. Nem árt azonban, ha tisztában vagyunk ezekkel a törvényekkel és hatásokkal – a segítségükkel ugyanis megóvhatjuk magunkat például a marketing-szakemberek és bolti eladók trükkjeitől, akik munkájuk során gyakran kénytelenek ilyen és ehhez hasonló pszichológiai trükköket alkalmazni.


 1. 1 Yerkes-Dodson törvény


  A motiváció kétségkívül hozzájárul céljaink eléréséhez, hiánya esetén pedig nem valószínű, hogy jó eredményeket érünk el. Yerkes-Dodson törvénye szerint azonban ha túl sok a motivációnk, az szintén károsan hat az eredményünkre.

  hirdetés

  A sportoló, akit túlságosan motivál a jutalom, valószínűleg gyengébb teljesítményt fog nyújtani a versenyeken. A lány, aki azért akar lefogyni, hogy megszerezzen magának egy fiút, valószínűleg szintén kudarcot vall. A túlzott motiváció túlzott stresszhez vezet, a folyamatos feszültség pedig rontja a teljesítményünket.

 2. 2 Irwin-hatás


  Hiszünk abban, hogy valami jó fog történni velünk, és ez néha több kárt okoz, mint hasznot. 1998-ban Scott Plaus amerikai pszichológus egy kísérletet végzett: az alanyok 42 pozitív és 42 negatív dolog listáját kapták meg (betegség, házvásárlás, magas fizetés, stb.). Mindenkit felkértek, hogy értékelje annak az esélyét, hogy mennyire tartja valószínűnek, hogy egyik-másik dolog a valóságban is megtörténik velük. Ennek eredményeképp a vizsgált alanyok 15%-kal valószínűbbnek tartották a pozitív dolgok bekövetkeztét, a rosszakét pedig 20%-kal valószínűtlenebbnek – eltérően az átlagostól.

  A kutatás egyúttal tehát rávilágított, hogy az Irwin-hatás befolyásolja a döntéshozatalunkat, és megakadályozza, hogy objektív képet kapjunk a világról. Pl.: nem lépünk ki egy mérgező kapcsolatból, mert túlbecsüljük annak a valószínűségét, hogy a partnerünk megváltozik.

 3. 3 Dr. Fox hatás


  Ennek a hatásnak a lényege, hogy az oktató karizmája megakadályoz minket abban, hogy megkérdőjelezzük az állítását. 1970-ben a Kaliforniai Egyetem Orvostudományi Szakán egy kísérletet hajtottak végre: egy profi színészt orvosnak öltöztettek, és Dr. Myron Fox néven küldték be a hallgatók közé.

  A férfi mindenféle lexikális tudás nélkül tartott előadást a diákoknak, pusztán az érzelmeikre hatva. Ez a kísérlet rávilágított, hogy az embereknek eszükbe sem jut megkérdőjelezni egy képzett személy tudását, hanem egyszerűen elfogadják azt, és még ha esetleg tudják is, hogy ez ellentmondásos a korábbi tudásukkal, úgy fogják fel, hogy az eddigi ismereteik voltak tévesek a témával kapcsolatban.

 4. 4 "A kevesebb néha több" elv


  hirdetés

  A dolgok összehasonlításánál szinte mindig döntő tényező az érték. Tehát: azt a srácot, aki egy hatalmas kosár kozmetikumot ad a lánynak valószínűleg nem fogják annyira értékelni, mint aki csak egyetlen Chanel rúzzsal lepi meg a kedvesét, noha az előbbi fiatalember jóval többet költött.

  A „kevesebb több” kifejezést Chirstopher C., viselkedéstudományi és marketing professzor alkalmazta először, aki egy kísérlet során lett figyelmes a jelenségre. Az alanyoknak választaniuk kellett:

  • drága sál (45 dollár) vagy olcsó kabát (55 dollár)
  • 24 darabos teljes evőeszköz-készlet, vagy egy 31 darabos, ami több hiányos készletből lett összerakva
  • egy rövid, de drága könyv vagy egy olcsó, de színes és tartalmas könyv

  Az alanyok minden esetben az apróbb, de drágább dolgot részesítették előnyben.

 5. 5 Megerősítési torzítás

  A megerősítési torzítás az embereknek azon hajlandósága, hogy azokat az információkat részesítik előnyben, amelyek igazolják saját prekoncepciójukat (előfeltételezéseiket) vagy hipotézisüket, tekintet nélkül az információ igaz vagy nem igaz voltára. Ennek eredményeképpen, az emberek szelektíven gyűjtenek bizonyítékokat és hívják elő emlékeiket a memóriából, nemkülönben torzított módon interpretálják az információkat.

  Például: adott két megvásárolni kívánt laptop. Az egyik külsőre jobban tetszik, mint a másik, noha a másik technikai jellemzőit tekintve jobb döntésnek bizonyul. Ezután megkérdezzük 4 számítástechnikai bolt alkalmazottjait, hogy alkossanak véleményt a laptopokról. 3 boltban a csúnyábbik laptopot ajánlják, a negyedikben pedig az eladó a nekünk tetsző laptop mellett is érvel. Hiába a sok ellenérv, mi mégis azokat az érveket fogjuk megfogadni, melyek a mi nézőpontunkat és akaratunkat erősítik.

hirdetés

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. 🥺 Köszönjük! 🙏

Szólj hozzá!

Reagálj a bejegyzésre emojival!

Szomorú Szomorú
0
Szomorú
Cuki Cuki
0
Cuki
Ötletes Ötletes
4
Ötletes
Vicces Vicces
0
Vicces
Imádom Imádom
1
Imádom
Menő Menő
2
Menő
Érdekes Érdekes
13
Érdekes
WTF WTF
2
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format