10 filmes túlélési mítosz, amit ha követsz, könnyen a vesztedet okozhatja

Egy vaskos könyvet teleírhatnánk azzal, hogy kedvenc főhőseink hol-mikor és miért halhattak volna meg a filmrendezők élénk fantáziája és a hollywoodi mozik által megkövetelt látványos túlzások miatt. Igaz ami igaz, néha valóban hasznos túlélési tippeket is elsajátíthatunk általuk, ám mivel nehéz megállapítani, hogy melyek azok a túlélési trükkök, amik a valóságban is működnek, ezért nem árt óvatosnak lennünk velük. Példának okáért itt van mindjárt 10 olyan népszerű filmes tévhit, amiért a valóságban könnyen az életünkkel is fizethetünk.


 1. 1 A barlang megfelelő hely a tűzrakáshoz.


  Kényelmesnek és biztonságosnak tűnhet, de a tűzből felszabaduló hő és anyagok akár a barlang beomlását is eredményezhetik, ezért mindig kizárólag a szabadban gyújtsunk tüzet.

 2. 2 A frissen fogott halat lehet nyersen enni, elvégre a sushit is úgy eszik.


  Még a frissen fogott halak is számtalan kórokozót és baktériumot tartalmazhatnak, amik hasmenést és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem érdemes kockáztatni: mindig süssük meg a kifogott halakat.

 3. 3 Egy gránátot teljes csendben eldobhatunk.


  hirdetés

  A gránát biztosítószegének eltávolítása cseppet sem olyan egyszerű és hangtalan, mint ahogy azt a filmekben láthatjuk. Ráadásul a gránátok robbanási ideje is eltérő: van, hogy el sem érik a céljukat, hanem még a levegőben felrobbannak.

 4. 4 Elállíthatjuk a vérzést, ha szorosan elkötjük a végtagunkat.


  Lehetetlen. Ahhoz, hogy ez működőképes legyen, annyira szorosan kellene elkötni a végtagunkat, hogy azt nagy valószínűséggel utána amputálni kellene. Arról nem is beszélve, hogy a vérkeringés megbolygatása szívrohamhoz vezethet.

 5. 5 A túlélőműsorokban a főszereplőknek valódi veszélyhelyzetekkel kell megküzdeniük.


  Természetesen nem. Ne felejtsük el, hogy csak úgy mint minden más műsor esetében, a túlélőműsorok felvételénél is több tucat ember segédkezik a színfalak mögött, beleértve orvosokat és speciálisan kiképzett szakembereket, akik bármikor készen állnak a főhős megmentésére. Persze ezek az emberek nem láthatók a felvételeken, a rendezők ugyanis gondosan ügyelnek rá, hogy főszereplőjükkel a kiszolgáltatott hős illúzióját keltsék a nézőkben.

 6. 6 A felforralt víz 100%-ig biztonságos.


  A forralás csak a baktériumokat öli meg, de nem tisztítja meg a vizet a káros részecskéktől. A sárral kevert vizet például bármeddig forralhatjuk, sosem lesz biztonságos a fogyasztása. Épp ezért fontos, hogy forralás előtt egy tiszta rongy segítségével szűrjük át a vizet, majd hagyjuk állni kicsit, hogy az üledék letelepedhessen az aljára.

 7. 7 Ha eltévedtél, csak kövesd a folyót és előbb-utóbb emberek lakta településre bukkansz.


  hirdetés

  Itt a kulcsszó az „előbb-utóbb”. Persze a víz iránti igény elengedhetetlen, de bizonyos helyeken, mint például Szibériában vagy a Távol-Keleten, akár heteket is sétálhatnánk a folyók mellett úgy, hogy nem találkozunk emberek lakta településsel. Ha elveszünk, a legbiztonságosabb, ha egy helyben maradunk és megvárjuk, amíg a segítségünkre induló szakemberek ránk találnak.

 8. 8 Még a nedves ruhákban is jobb, mint azok nélkül.


  Nem feltétlenül. Ha például a levegő hőmérséklete nulla fok vagy az alatti, akkor a pl. eső áztatta nedves ruhák már nem melegítik, hanem hűtik a testet. A víz nagyon nagy hőelnyelő képességgel bír, ami rengeteg energiát emészt fel a testünkben – többek között ennek is köszönhető az, hogy a tengerparti városok éghajlata enyhébb, mint a kontinens központjában található városoké.

 9. 9 A sivatagban először mindig ivóvíz-forrást kell találnunk.


  Nem. Először egy kellően árnyékos helyet kell találnunk, ahol átvészelhetjük a nap közben uralkodó gyilkos hőséget. Csak alkonyatkor induljunk útnak ivóvizet vagy távoli fényeket (emberek lakta települések, autók, stb.) keresni.

 10. 10 Tartalékoljuk a vizet.


  Bizonyos mértékben igaz, ám ha szomjúság gyötör, akkor felesleges kínoznunk magunkat az ivóvíz-megvonással. Már csak azért is, mert a kiszáradás következtében bármikor elájulhatunk és akkor pedig már oly mindegy, hogy van-e nálunk ivóvíz tartalék későbbre vagy sincs.

hirdetés

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal. 🥺 Köszönjük! 🙏

Szólj hozzá!

Reagálj a bejegyzésre emojival!

Szomorú Szomorú
1
Szomorú
Cuki Cuki
0
Cuki
Ötletes Ötletes
1
Ötletes
Vicces Vicces
0
Vicces
Imádom Imádom
1
Imádom
Menő Menő
2
Menő
Érdekes Érdekes
7
Érdekes
WTF WTF
1
WTF
Mit szeretnél feltölteni?
Személyes Kvíz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia kvíz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Szavazás
Voting to make decisions or determine opinions
Történet
Formatted Text with Embeds and Visuals
Lista
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Nyitott lista
Submit your own item and vote up for the best submission
Rangsorolt lista
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Videó
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Kép
JPG, JPEG vagy PNG
Gif
GIF format